Επιλέξτε γλώσσα:

Ο Νομός Τρικάλων παρουσιάζει ένα πλούσιο φυσικό, ιστορικό και πολιτισμικό περιβάλλον για τον επισκέπτη που θέλει να γνωρίσει και να βιώσει τις ιδιαιτερότητες του.
Τα Τρίκαλα έχουν 80.000 περίπου κατοίκους και είναι πρωτεύουσα της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και του Δήμου Τρικκαίων. Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.
Οι εναλλαγές του φυσικού τοπίου, τα παρθένα δάση, η μεγάλη ποικιλία σε άγρια πανίδα και χλωρίδα, οι σημαντικοί και σπάνιοι βιότοποι, οι ποταμοί και οι παραπόταμοι, η μοναδικότητα του γεωλογικού φαινομένου των Μετεώρων και τα σημαντικά σπήλαια συνθέτουν το φυσικό μεγαλείο του νομού. Η πλούσια και μακρόχρονη ιστορία τεκμηριώνεται από τα ευρήματα των προϊστορικών, ιστορικών και νεότερων χρόνων.
Τα μοναστήρια, τα ξωκλήσια, τα πέτρινα θολωτά γεφύρια, τα πετρόχτιστα αρχοντικά, οι παλιές παραδόσεις, τα πανηγύρια και τα παραδοσιακά προϊόντα συνιστούν το πολιτισμικό μεγαλείο του νομού.

H σημερινή πόλη των Τρικάλων βρίσκεται στη θέση της αρχαίας Τρίκκης, γνωστής από τα Ομηρικά χρόνια. Τρίκκη λεγόταν η αρχαία νύμφη ,κόρη του ποταμού Πηνειού η οποία έδωσε, εκτός από το όνομα της , τα τρία χαρακτηριστικά της στην όμορφη πόλη των Τρικάλων ομορφιά, νεότητα, υγεία.
Ορισμένοι αποδίδουν την ονομασία και της νύμφης και της πόλης στον επιθετικό προσδιορισμό Τρίκαλη της θεότητας της περιοχής Άρτεμης, τρεις φορές καλή-υπέροχη. Πιθανολογείται ότι στην Τρίκκη γεννήθηκε ο Ασκληπιός, ο θεός της ιατρικής.

 

Κειμήλια του παρελθόντος κοσμούν την πόλη και μαρτυρούν τη μακρά της πορεία μέσα στους αιώνες:

Το μεσαιωνικό φρούριο που δεσπόζει στα βόρεια της πόλης έχει υποστεί πολλές καταστροφές.Tον 6ο αι.μ.χ ανακαινίστηκε από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό. Επισκευάσθηκε από τους Τούρκους μεταξύ 1854 και 1878 ,μετά τις θεσσαλικές επαναστάσεις. Στο 2ο διάζωμα λειτουργεί υπαίθριο θέατρο, όπου δίνονται παραστάσεις και συναυλίες.

Το Τζαμί του Οσμάν Σαχ ή Κουρσούμ, ένα από τα καλύτερα τεμένη που υπάρχουν στην Ελλάδα, χτίστηκε στα μέσα περίπου του 16ου αι., ανακαινίσθηκε πρόσφατα και βρίσκεται σε άριστη κατάσταση. Σήμερα xρησιμοποιείται σαν πολιτιστικό κέντρο.

Η παλιά παραδοσιακή συνοικία Βαρούσι βρίσκεται κάτω από το φρούριο και συνδέει το χθες με το σήμερα, το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον. Ετυμολογικά η λέξη Βαρούσι σημαίνει η περιοχή έξω από το κάστρο. Κατά την Οθωμανική αυτοκρατορία το Βαρούσι ήταν χριστιανική περιοχή και μέχρι τη δεκαετία του 1930 ήταν η πιο αριστοκρατική γειτονιά των Τρικάλων και η περιοχή με τις περισσότερες εκκλησίες, που χτίστηκαν μεταξύ του 12ου και 17ου αιώνα μ.Χ.

Κοντά στο Βαρούσι βρίσκεται η παραδοσιακή περιοχή «μανάβικα» μια από τις πιο παλιές γειτονιές των Τρικάλων. Εκεί είναι σήμερα συγκεντρωμένες παραδοσιακές ταβέρνες.

Το Ασκληπιείο Τρίκκης, το αρχαιότερο και πιο διάσημο θεραπευτήριο του Ασκληπιού βρίσκονταν στην Τρίκκη (σύμφωνα με τον Στράβωνα), όπου ασθενείς από όλη την Ελλάδα πήγαιναν για θεραπεία. Ο Ασκληπιός, ο φημισμένος γιατρός της αρχαιότητας μάζευε βότανα από τους πρόποδες του βουνού Κόζιακα και παρασκεύαζε αποτελεσματικά φάρμακα για πολλές ασθένειες.

Ο μύλος του Ματσόπουλου Βόρειο-δυτικά της πόλης, στο δρόμο προς Πύλη μετά τη σιδηροδρομική γραμμή, βρίσκεται το συγκρότημα του αλευρόμυλου Ματσόπουλου. Κατασκευάσθηκε το 1884 και δωρήθηκε στο Δήμο Τρικκαίων το 1977.Η λειτουργία του σταμάτησε το 1984. Σήμερα είναι πολιτιστικό κέντρο και κέντρο αναψυχής.

Μέσα στη ροή της ιστορίας, της καθημερινότητας των ανθρώπων, των αλλαγών και των επιδρομών, ρέει ακούραστος από τα προϊστορικά χρόνια ο γραφικός παραπόταμος του Πηνειού, Ληθαίος ο ποταμός της λήθης. Πηγή ζωής και ανάπτυξης με τις καταπράσινες όχθες του διασχίζει την πόλη. Πολλές γέφυρες συνδέουν τις δύο πλευρές με σημαντικότερη την κεντρική που κατασκευάστηκε από μέταλλο από Γάλλους μηχανικούς το 1886.

Η πόλη των Τρικάλων αποτελεί θαυμάσιο ορμητήριο για τις γύρω πανέμορφες περιοχές.