Επιλέξτε γλώσσα:

Πύλη


Η Πύλη είναι χτισμένη ανάμεσα στον Ιταμο και τον Κόζιακα, και διασχίζεται από τον Πορταϊκό ποταμό. Σύμβολο της πόλης η τοξωτή πέτρινη γέφυρα, κτισμένη το 1514. Απαραίτητη επίσκεψη στο ναό της Πόρτας Παναγιάς (1283) με τα μοναδικά ψηφιδωτά. Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται οι ιερές μονές Δουσίκου και Γκούρας.
(Τρίκαλα-Πύλη 18 χλμ)


 

Ελάτη – Περτούλι


Συνεχίζοντας τη διαδρομή από Πύλη μέσα από ένα καταπράσινο τοπίο φτάνουμε στην γραφική Ελάτη ή Τύρνα. Σε υψόμετρο 1200μ συναντάμε τα απέραντα λιβάδια του Περτουλίου τα οποία περιβάλλονται από ένα ελατοδάσος ,από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Σε υψόμετρο 1300μ βρίσκεται το χιονοδρομικό κέντρο Περτουλίου. Στα χωριά της περιοχής τα σπίτια είναι χτισμένα από πέτρα και βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με τη φύση. Ο επισκέπτης που αγαπά τη φύση και τις υπαίθριες δραστηριότητες ,εκτός από το σκι, μπορεί να κάνει πεζοπορία σε χαραγμένα μονοπάτια, ιππασία, αναρρίχηση, ορεινή ποδηλασία, τοξοβολία κλπ.

Στο Περτούλι κάθε χρόνο το τελευταίο σαββατοκύριακο του Μαΐου γίνεται το αντάμωμα των Σαρακατσαναίων.
(Τρίκαλα-Ελάτη 34χλμ / Τρίκαλα-Περτούλι 48χλμ)


 

Κοιλάδα Ασπροποτάμου


Η κοιλάδα του Ασπροποτάμου βρίσκεται στην κεντρική Πίνδο και περιβάλλεται από τις πανύψηλες κορυφές των βουνών Περιστέρι και Τριγγύα. Είναι μια από τις πιο όμορφες ορεινές κοιλάδες ,χαμένη μέσα σε παρθένα δάση ελάτης και οξιάς. Στην περιοχή βρίσκονται οι πηγές του Αχελώου που είναι ένας από τους μεγαλύτερους ποταμούς της Ελλάδας. Η περιοχή ανήκει στις προστατευμένες περιοχές και εντάσσεται στο δίκτυο Natura.

Τα πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τα μοναστήρια, οι εκκλησίες και τα πετρόχτιστα αρχοντικά χαρακτηρίζουν την περιοχή. Πολιτιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα βλάχικα πανηγύρια.

Ο Ασπροπόταμος προσφέρει τη δυνατότητα για αθλήματα ποταμού. Στη θέση τρία ποτάμια δημιουργήθηκε κέντρο κανόε καγιάκ ράφτινγκ.


 

Λίμνη Πλαστήρα


Η λίμνη Ν. Πλαστήρα, περιζήτητος τουριστικός προορισμός όλες τις εποχές του έτους, βρίσκεται 25 χλμ. περίπου δυτικά της Καρδίτσας, σε υψόμετρο 800 μέτρων. Δημιουργήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950 από τον Νικόλαο Πλαστήρα. Η δημιουργία τουφράγματος, (ύψους 83 μ. και μήκους 200 μ.) διέκοψε τη ροή των υδάτων του ποταμού Ταυρωπού ή Μέγδοβα μετατρέποντας το οροπέδιο της Νεβρόπολης σε πανέμορφη λίμνη.

Η περιήγηση περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα καλύπτει απόσταση 55 χλμ περίπου. Προσφέρει εμπειρία απολαυστική και τέρψη μοναδική. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να απολαύσει το απαράμιλλο φυσικό κάλλος, να ασχοληθεί με το ψάρεμα, την ορειβασία, την τοξοβολία, την ποδηλασία, τα υδάτινα σπορ κ.α., να επισκεφθεί τα μοναστήρια, να γνωρίσει την αυθεντική φιλοξενία των κατοίκων στα όμορφα χωριά της περιοχής, να γευτεί τα πλούσια εδέσματα και τους γευστικούς τοπικούς οίνους.

Με αφετηρία την πόλη της Καρδίτσας οι επισκέπτες μπορούν να επιλέξουν μία από τις τρεις διαδρομές:

  1. Καρδίτσα – Μητρόπολη – Μοσχάτο – Λίμνη Ν. Πλαστήρα Ανατολικός παραλίμνιος. Το τμήμα αυτό της λίμνης, παρόλο που δεν υστερεί σε φυσικό κάλλος, παρουσιάζει μικρότερη τουριστική ανάπτυξη σε σχέση με το δυτικό τμήμα.
  2. Καρδίτσα – Καστανιά -Φράγμα
  3. Καρδίτσα – Μορφοβούνι – Λίμνη Ν. Πλαστήρα – Φράγμα Δυτικός παραλίμνιος, Το τμήμα αυτό του οροπεδίου παρουσιάζει μεγάλη τουριστική ανάπτυξη.

Μπορούμε να επιστρέψουμε στα Τρίκαλα και από το Μουζάκι.

(Τρίκαλα-Καρδίτσα 26 χλμ / Καρδίτσα-Λίμνη Πλαστήρα 25χλμ)