Επιλέξτε γλώσσα:

Σηκώνοντας το βλέμμα στους βράχους των Μετεώρων ο επισκέπτης μένει εκστατικός από την απόκοσμη δύναμη και ομορφιά που αντικρίζει. Οι βράχοι με τα μοναστήρια σκαρφαλωμένα πάνω τους σαν αετοφωλιές, ζωντανή απόδειξη της πνευματικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μας, καθιστούν τα Μετέωρα μοναδικό φαινόμενο και πνευματικό κέντρο παγκοσμίου σπουδαιότητας, προστατευμένο από την Unesco.

Τα Μετέωρα βρίσκονται στη βορειοδυτική πλευρά της Θεσσαλίας ανάμεσα στους ορεινούς όγκους της Πίνδου και των Αντιχασίων. Είναι ένας από τους προορισμούς που προσελκύει πολλούς Έλληνες και αλλοδαπούς επισκέπτες κάθε χρόνο, λόγω της ιδιομορφίας των γιγαντιαίων πέτρινων βράχων και των μοναστηριών (Μεγάλο Μετέωρο, Μονή Βαρλαάμ, Μονή Αγ. Στεφάνου, Μονή Αγ. Νικολάου, Μονή Ρουσάνου, Μονή Αγ. Τριάδος) που χτίστηκαν πάνω σε αυτούς.

Τα μοναστήρια κτίστηκαν κατά την διάρκεια της Σερβικής κατοχής τον 14ο αιώνα. Σήμερα λειτουργούν πλήρως τα 6 από τα 24. Σε κάποιες από τις μονές φυλάσσονται σημαντικά κειμήλια και χειρόγραφα. Στο παρελθόν τα μοναστήρια ήταν δυσπρόσιτα. Η επικοινωνία ανθρώπων και αγαθών γίνονταν με ανεμόσκαλες ή δίχτυα που σήμερα έχουν αντικατασταθεί με σκάλες και άνετους δρόμους.

Η περιοχή Αντιχασίων Μετεώρων είναι σημαντικός βιότοπος αρπαχτικών και έχει ενταχθεί στο δίκτυο NATURA.

Αγνοήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε ανάμεσα στους βράχους των Μετεώρων, ακολουθώντας τα παλιά μονοπάτια που χρησιμοποιούσαν οι μοναχοί.

Στους πρόποδες των βράχων των Μετεώρων είναι χτισμένη η Καλαμπάκα. Είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία και με μεγάλη τουριστική κίνηση. Ένα χιλιόμετρο από την Καλαμπάκα συναντούμε το διατηρητέο χωριό Καστράκι με παλιούς ενδιαφέροντες ναούς. Η Καλαμπάκα και το Καστράκι είναι από τα γνωστότερα κέντρα Βυζαντινής Αγιογραφίας.

Τέλος μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το σπήλαιο της Θεόπετρας στο 3ο χλμ Τρικάλων-Καλαμπάκας. Στο σπήλαιο αυτό έχουν βρεθεί κατάλοιπα της Μέσης παλαιολιθικής εποχής, τα παλαιότερα της ανθρώπινης παρουσίας στη Θεσσαλία (14000 πΧ).